שורשים - תולדות המשפחה

הקדמה

דף זה הינו סיכום ( ביניים) של מחקר גנאולוגי אותו אני מבצע מאז 1999 . במקור, מבוסס המחקר על "סיפורים" שעברו מדור לדור, ומכאן חוסר הדיוקים ולעיתים סתירות בין הנתונים השונים. במהלך השנים, אותרו ונמצאו מסמכים ורישומים שונים, חלקם רשמיים (מארכיון העיר חלם בפולין) , וחלקם שנכתבו ע"י בני המשפחה. (דפי עד ב"יד ושם",  הספרים " מרייביץ לירושלים" שכתבה דובה בוכשטיין והספר "הכח למות" שנכתב ע"י פייבל זיגלבוים). גם במסמכים הרשמיים, יש סתירות לא מועטות, ומיוחד לגבי תאריכי הלידה. לדוגמה : בתעודה אחת מצויין כאילו אברימל נולד ב 1824, ובאחרת ב 1822 . בנוסף, ריבוי השמות הפרטיים הזהים, יצר לא מעט בלבול בהעברת ההיסטוריה מדור לדור. בכל מקרה, החומר שנאסף, נותן תמונה טובה בהחלט לגבי מקורותינו, ומהווה בסיס לכל מי שיחפוץ להרחיב את המחקר. (ולשתף את כולנו בתוצאותיו  כמובן)

גיאוגרפיה

עפ"י ה"סיפורים" נולד אברימל וחי בכפר הקטן בורוביץ  באזור חלם, במזרח פולין, קרוב לגבול אוקראינה כיום. עפ"י מסמכים שונים,  חיו הוריו של אברימל (מורדקו וסושה) בחלם (עיר המחוז)  באותו האזור, כמו גם אברימל עצמו. חלק מילדיו של אברימל נולדו/חיו בעיירה רייביץ אשר גם היא ממוקמת בקרבת חלם. על גבי המפה המוצגת, סומנו אותם מקומות המצויינים בעץ המשפחה כמקומות הלידה ו/או המחיה של אבותינו.

 

לחץ עת המפה להצגת מפה מפורטת

תולדות

במחצית הראשונה של המאה ה – 19 (1822-24) , נולד אברימל זיגלבוים בכפר קטן במזרח פולין, בורוביץ שמו. (סמוך לעיר חלם) , בן למורדקו (מרדכי) וסושה (לבית מושקוביץ) זיגלבוים.
עד היום, לא הצלחנו לאתר דבר על מקורותיו של מורדקו, אולם סביר להניח שאת השם זיגלבוים אימץ עקב עיסוקו : כריתת עצים ומכירתם בים השחור, לאחר הולכתם ברפסודות על נהר הבוג. (זיגלבוים = ניסור עצים) קיימת כמובן האפשרות, שגם אבותיו עסקו בכך, ויתכן והשם "נולד" עוד בדורות שקדמו לו. ככל הידוע, זה היה עיסוקו של אברימל.
א
ברימל, נשא לאשה את גולדה והיא ילדה לו 8  ילדים את בוניע,  שמואל, דבורה, בלה, פייגה, יוסל, רויזל ופרל.  לאחר פטירתה, (בין 1878 ל 1880 ) נישא אברימל בשנית לגולדה-רוחלה גוטליב.  (כן.. שוב גולדה) אלמנה אשר היו לה ילדים משלה (ביניהם חיה ליבע וכנראה גם יענקל רוטנברג ). אברימל  היה בן 67 לערך כאשר נישא לה.
את מלחמת העולם הראשונה, הצליחו בני המשפחה לעבור בשלום, אם כי חלקם ניזוקו מאד כלכלית.
במהלך השנים הבאות, ועד ל 1939 פלישת הגרמנים לפולין, חיו רב צאצאיו של אברימל בעיירות ובקהילות יהודיות שונות ( חלם, רייביץ, בורוביץ סטרסינסטב ועוד) כשרובם הכירו עוני רב ותלאות, אך תמיד שמרו על קשר הדוק עם כל בני המשפחה.. דודים ודודנים. בודדים, עזבו את פולין, והיגרו לישראל, דרום אפריקה ארה"ב וארגנטינה. (חלקם אף לפני מל"ע ה - 1 ).
עם פלישת הנאצים לפולין, הצליח חלק מבני המשפחה לנוס בזמן מזרחה, אל עבר בריה"מ. רבים, אשר לא השכילו להבין בזמן את המצפה להם, נכחדו ע"י הנאצים בשואה הטרגית אותה עבר עמנו, בין השנים 1939 ל 1945. הבורחים, אשר עברו במנוסתם תלאות רבות, סיימו את מסכת הנדודים עם תום המלחמה. לאחר קום המדינה, עלו לארץ ישראל ( שנים 1948-1950 )
 

מקורות מידע
  • עדויות חיות של בני משפחתנו. (נאספו ברובם ע"י בלה דקס ועליזה קולקר ז"ל)
  • ספרים שנכתבו ע"י בני המשפחה ( "הכח למות" – פייבל זיגלבוים וכן "מרייביץ לירושלים" – דובה בוכשטיין).
  • "דפי עדות" המצויים ב"יד ושם" - חלקם נכתב ומסר ע"י דובה בוכשטיין ב 1988
  • מחקר, חיפוש ומסמכים שונים שאותרו. (בעיקר ע"י עליזה קולקר) .
  • הערכות ומסקנות שונות, אשר הוסקו תוך כדי בניית ה"פאזל" .
  • תעודת נישואין של אברימל לגולדה ( נישואין מס' 2 ) לקריאת התרגום של תעודה זו - לחץ כאן
  • רישומים בארכיון עיריית חלם  לעיון - לחץ כאן
  • תעודת הלידה של שמואל בנו של אברימל  לחץ כאן  לקריאת התרגום מפולנית (לעברית ואנגלית)    לחץ כאן

כל מידע נוסף - יתקבל בברכה

(רוסית)    (לחץ על התמונה לראותה מוגדלת)

  תרגום לאנגלית ועברית - לחץ כאן

                                                               

תעודת נישואין של אברימל לגולדה ( נישואין מס' 2 )

 

 

דף הבית שורשים - היסטוריה ארכיון מסמכי המשפחה עצי משפחה יזכור רייביץ - אז והיום רייביץ - היסטוריה כנס 2003 עץ משפחה ויזואלי גלריית התמונות קישורים מועדפים מפת האתר

דף זה עודכן לאחרונה 06/12/06  ע"י ברוך קרוטמן